Onze bites
Recept witloofsoep
 

Witloofsoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • +- 12 stuks witloof
  • 3 uien
  • 3 teentjes look
  • 2 stuks prei
  • 1 aardappel (bintje)
  • +- 2 l kippen- of groentenbouillon
  • Boter
  • Enkele takjes bieslook
  • Nootmuskaat, peper en zout
  • Kurkuma
  • 3 el zure room
  • 1 zoete appel (bijv. Jonagold)
  • Kruidentuiltje (laurier, tijm en peterseliestengels)

Bereiding

  1. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Snij de prei in ringen en hak de look in stukjes. Schil de aardappel en snij hem in grove stukken.
  2. Laat een klont boter smelten in een kom en fruit eerst de uien. Voeg nadien de prei, look en aardappel toe. Schil vervolgens de appel, snij hem ook in stukken en laat mee aanstoven met de groenten.
  3. Zet de groenten op een laag vuurtje en laat even sudderen. Neem nu het witloof, verwijder het kontje en snij in stukken. Voeg deze ook toe aan de kom en laat nog eventjes meesudderen. Kruid al eens met peper, zout en nootmuskaat. Voeg ook een stukje verse kurkumawortel (of gemalen uit een potje) toe. Giet vervolgens de bouillon over de groenten, tot ze net onder staan. Bind een kruidentuiltje vast met keukentouw en voeg toe aan de kom.
  4. Laat een klein halfuurtje rustig koken. Verwijder nu het kruidentuiltje en mix tot je een gladde soep hebt. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  5. Schep een lepeltje zure room in het soepbord en schep de soep erover. Werk af met enkele snippers bieslook.
  6. Tip: Bij witloofsoep kan je ook nog altijd een beetje gemalen kaas of broodkorstjes toevoegen. Opgelet, het zorgt wel voor iets meer calorieën.
  7. Smakelijk!