Onze bites
witloofsalade recept
 

Witloofsalade met scampi en appel

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 appels (Jonagold of Granny Smith)
  • 4 stronken witloof
  • 1 witte selder
  • 100 g walnoten
  • handje rozijnen
  • scampi’s
  • 2 sjalotten
  • currypoeder of lookpoeder
  • optioneel: fijne sla (cresson, Babyleaf of mesclun)

 

Dressing:

  • 4 el Griekse yoghurt
  • olijfolie
  • ciderazijn
  • honing
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwijder de buitenste bladeren van het witloof. Snij het stukje bittere binnenkant (de kern) eruit, samen met het kontje. Snij het witloof in stukjes (hoeft niet heel fijn te zijn). Doe het in een mengkom.
  2. Verwijder het klokhuis van de appel en snij in fijne stukken. Je hoeft de appel niet te schillen. Doe deze bij het witloof in de mengkom en voeg ook de walnoten en rozijnen toe.
  3. Snij de witte selder in zeer fijne reepjes. De bladeren van de selder gebruiken we niet, enkel de steel. Doe deze ook bij de rest in de mengkom.
  4. Voor de dressing nemen we een maatbeker. Doe hier 4 eetlepels Griekse yoghurt in. Voeg nu olijfolie en een scheutje ciderazijn toe. Voeg ook een lepel honing toe. Werk af met peper en zout. Neem de mixer en mix tot je een gladde dressing hebt. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe, indien de dressing nog niet zo fijn is.
  5. Pel de scampi’s en snipper de 2 sjalotten fijn. Neem een braadpan en bak de sjalotten en de scampi’s gelijktijdig in olijfolie op een hoog vuur. Kruid met peper en zout en eventueel wat lookpoeder of currypoeder naar smaak.
  6. Dresseer de scampi’s in een diep bord. Leg daarop de witloofsalade en overgiet met de dressing. Werk eventueel nog af met walnoten en rozijnen en/of wat fijne sla.