Onze bites
recept hutsepot
 

Hutsepot!

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 2 uien
  • 1 bot prei
  • 800 g spruiten
  • 1 groene kool
  • 1 groene selder
  • 1 pastinaak
  • 2 teentjes look
  • 1 kg wortels
  • 1 botje rapen
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • Peper
  • Zout
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takjes laurier
  • Keukentouw
  • 1 kg aardappelen
  • 600 g gezouten spek
  • 800 g varkenskotelet
  • 6 borstribben (in stukken gesneden)
  • 3 varkensworsten (optioneel)
  • 100 g boter

Recept

  1. Maak eerst een bouquet garni; bind de takjes tijm en laurier samen met een keukentouw.
  2. Neem een grote kookpot en verwarm de kippenbouillon: 1,5 liter water met 3 kippenbouillonblokjes.
  3. Maak alle groenten schoon. Schil de wortels en snij in stukjes, was de prei en de selderstengels en snij ze ook in stukjes. Schil de rapen en de pastinaken en snij ze in blokjes. Spoel de spruitjes schoon. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool en snij in grove stukken.
  4. Pel vervolgens de uien en look en snij in grove stukken.
  5. Smelt 100 g boter in een andere (grote) kookpot en bak het gezouten spek (zonder zwoerd en in stukken), samen met de ui en look op een hoog vuur. Let wel op, laat niet bruin worden.
  6. Begin nu met alle groenten toe te voegen aan de kookpot. Eerst de wortels, rapen en pastinaak, nadien de prei en selder. Stoof deze mee aan.
  7. Schil de aardappelen en halveer deze. Voeg nu ook de groene kool en aardappelen toe.
  8. Voeg de kippenbouillon en het bouquet garni toe, tot de groenten net niet onder staan.
  9. Kruid met peper en zout. Let wel op met zout, want het spek is ook al zout.
  10. Voeg tenslotte de rest van het vlees toe in de kookpot: de borstribben, varkenskoteletten en eventueel nog varkensworsten.
  11. Zet het deksel op de kookpot en laat ongeveer 90 minuten sudderen op een laag vuurtje. Roer af en toe eens voorzichtig om, zodat alles zich goed vermengt met elkaar.
  12. Proef of de groenten gaar zijn en of alles genoeg gekruid is.
  13. Smakelijk! Tip: Eet hutsepot samen met een lepeltje mosterd voor wat extra pit!